Kogukond võib nõuda interneti sihtasutuse eksjuhilt kahju hüvitamist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internet.
Internet. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti interneti kogukond võib nõuda interneti sihtasutuse endiselt juhatuse esimehelt Marek-Andres Kautsilt sihtasutusele tekitatud võimaliku kahju hüvitamist.

Kogukonna pahameele põhjustasid riigi infosüsteemi ameti tuvastatud riigihangete seaduse rikkumised, mis päädisid majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi septembrikuise otsusega küsida sihtasutuselt tagasi ligi 40 000 eurot toetusrahasid, mis olid eraldatud Eesti maatunnusega domeeninimede haldamise süsteemi uuendamiseks, vahendab ERR Uudised.

Interneti kogukonna esindaja Siim Tuisk leidis, et tegu oli valusa, aga vajaliku otsusega.

Tema sõnul on seadusest ja juhatuse liikme lepingust tulenevalt sihtasutusel nüüd õigus küsida ministeeriumi poolt nõutavad summad tagasi sihtasutuse eksjuhilt Marek-Andres Kautsilt.

«Me mõte on mitte niivõrd üleskutse karistusele, aga püüd näidata, et tal oli juhatuse esimehena kohustus vastutada oma tegude mõju eest sihtasutusele,» lisas Tuisk.

Eesti Interneti SA juhatuse liige Jaanus Tehver teatas Postimehele, et käesoleval hetkel on lahendamata küsimus, kas Eesti Interneti SA-le esitatud tagastusnõue on põhjendatud või mitte.

«See asjaolu kuulub kõigepealt tuvastamisele majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis läbi vaide lahendamise, mille sihtasutus esitas ministeeriumile reedel,» teatas Tehver. «Sihtasutuse poolt riigihangete läbiviimise eest vastutanud isikutele nõude esitamine on võimalik vaid juhul, kui seaduse rikkumine on lõplikult kindlaks tehtud.»

Tehver lisas, et otsuse selle kohta, kas ja kelle vastu nõue esitada, teeb sihtasutuse juhatus vastavalt asjakohastele õigusaktidele ja poolte vahel kehtinud lepingute tingimustele, olles eelnevalt ära kuulanud sihtasutuse nõukogu seisukoha.

Kauts kriitikaga ei nõustu. Ta rääkis Postimehele, et tegelikult pole veel üldse selge, kas riik sihtasutuselt midagi tagasi küsib.

«Teiseks peaks IT-ekspert Siim Tuisk teadma, et domeeninduse missioonikriitilises infosüsteemis on dubleeritud komponendid, et vältida olukorda, kus üks komponent langeb rivist välja ja siis on kogu süsteem töövõimetu,» seletas Kauts. «Seetõttu tuleb need dubleeritud komponendid tellida erinevatel tehnoloogilistel platvormidel, mis tähendab, et erinevatelt tootjatelt.» See tähendab Kautsi sõnul omakorda, et neid ei ole võimalik ühe riigihankega teha.

Kautsile jääb MTÜ ja Siim Tuisu poolne rünnak Eesti Interneti SA-ga seonduva vastu arusaamatuks.

«Jääb arusaamatuks, kelle huve esindatakse. Kas sõnavõtt on osa opositsioonierakonna valitsuse-kriitilisest poliitretoorikast?» küsis Kauts.

Tuleb lisada, et Tuisk kuulus 25. septembrini Sotsiaaldemokraatlikusse Erakonda. Kauts tõi lisaks välja, et neljapäevases sotsiaaldemokraatide poolt valitsuse ministri umbusaldamiseks tehtud avalduses toodi etteheidetena teiste kõrval ka Eesti Interneti SA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles