Palling: toetustest ei tohi sõltuvusse jääda

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling.
Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling. Foto: SCANPIX

Kahes erakonna ebaseadusliku rahalise toetamisega seotud kriminaalasjas kahtlustatav reformierakondlane Kalle Palling rõhutas, et Eesti majandus ei tohiks toetustest sõltuvusse jääda.

Riigikogus toimunud Euroopa Liidu poliitika teostamise arutelul sõnas Euroopa Liidu asjade komisjoni liige Palling, et eurotoetuste saamine ei tohi olla eesmärk omaette. «Peame võtma kasutusele meetmed, mis loovad selget ja pikaajalist konkurentsivõimekust, mitte aga muutma fundamentaalselt meile edu toonud vaba turumajanduse toimimise loogikaid,» ütles Palling.

Pallingu sõnul on ka järgmises finantsperspektiivis Euroopa Liidu eelarvest tulevad abivahendid täpselt samasugune raha nagu riigieelarvesse laekuv maksumaksa raha. «Igat eurot ära kasutades peame jälgima, et me ei tekitaks juurde kulusid tulevikus, vaid looks mõõdetavat lisaväärtust olevikus,» lausus parlamendisaadik. «Euroopas peab muutuma mõtteviis, et toetuste abil loodud infrastruktuuri oluline väärtus on töökohtade ajutine loomine ja maksuraha laekumine. Silmas tuleb pidada hoopis seda, et investeeringud toetaksid esmajärjekorras eksporti ja konkurentsivõimet, sest sotsiaalpoliitika jaoks on loodud teised vahendid. Täna on vaja vältida ka mõteviisi muutumist, kus majandusotsuseid suunavad turu vajaduste asemel tihti toetuste võimalused. Hoiatavaks näiteks on siinkohal Kreeka ja Portugali valikud toetuste kasutamisel ja sellega kaasnenud hilisemad probleemid.»

Samal ajal on riigiprokuratuur esitanud Pallingule kahtlustuse erakonna varale seatud piirangute rikkumises ja pistise võtmises.

Anonüümseks jääda soovinud Reformierakonna endine liige tunnistas seoses Silver Meikari algatatud rahastamisskandaaliga, et sai 2008. aastal Pallingu käest raha, mille kandis enda isikliku annetusena partei arvele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles