Riigihangete keskus: elektri hind võetakse sahtlist ja kõigile

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid
Elektriliinid Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eile selgusid Riigihangete Keskuse korraldatud Eesti suurima elektrienergiaostmise ühishanke tulemused. Riigihangete Keskuse juhatuse liikme Tom Annikve sõnul ei arvestata elektrihinda pakkudes ei tarbimisprofiili ega mingeid muid erisusi ning hind võetakse sisuliselt «sahtlist» ja kõigile.

Annikve sõnul on tegemist elektriturul üsna esmakordse ning suunda näitava saavutusega - esmakordselt Eesti ajaloos osales hankes väga suur hulk hankijaid - 120 omavalitsust koos ca 1900 asutusega ning elektri ühine kogumaht 18 kuu jooksul on ca 200miljonit kWh.  

«Hanke teeb unikaalseks tänane segane turusituatsioon, kuspikalt oli tarbijatele oma müügipakettide hinnad avalikustanud ainult Eesti Energia. Lõppenud hange näitas tänast pakkujate paindumatut olukorda, kus elektrihinda pakkudes ei arvestata ei tarbimisprofiili ega mingeid muiderisusi ning hind võetakse sisuliselt «sahtlist» ja kõigile,» ütles Annikve.  

«Õnneks oleme ühishanke üles ehitanud võimalikult paindlikuna, kuna elektrituru avanemine on alles ees ning esimesed kaks aastat saavad olema muutusterohked. Seda silmas pidades oleme ka ühishanke loonud kolme 6-kuulise hinnaperioodiga, kokku 18 kuud, mis võimaldab pooleteise aasta pärast hankel osaleda ka uutel turule tulijail,» märkis Annikve. 

Tema sõnul esitasid oma pakkumused kaks suuremat Eesti elektrimüüjat ning hinnad jäid ka detailselt koostatud profiilidele vaatamata ikkagi väga üldiseks ning sarnaseks kodutarbijatele suunatud pakkumistele.  «Nüüd jääb oodata, mida elektriturg ning pakkujate hinnapoliitika edaspidi kaasa toob ja kas hakatakse mingil hetkel, kui turg on selginenud, arvestama ka tarbija detailset profiili või jätkub teerullipoliitika.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles