Kütusemüüjad tõstavad tasapisi marginaale

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: PM; graafika: Silver Alt

Sügisega algavat kütusetarbimise kahanemist on suuremad mootorikütuste jaemüüjad hakanud tasapisi kompenseerima marginaalide tõstmisega.

Postimehe arvutuste kohaselt oli juulis ja augustis automaattanklates müüdava bensiini 95 nn arvestatav marginaal (juurdehindlus) vastavalt 6,7 ja 7,2 senti, septembris ulatus see 9,4 sendini liitri kohta.

Statoil kinnitab, et tegemist on tiheda konkurentsi tõttu täpselt vastupidise olukorraga ja keskmised marginaalid on hoopis langenud.

«Üldiste jaehindade põhjal ei ole keskmiste marginaalide arvutamine korrektne, sest piirkonniti võivad hinnad olla kuni kuus senti soodsamad,» kinnitas Statoil Fuel & Retail Eesti kommunikatsioonijuht Jaanus Pauts.

Eile teatasid suuremad kütusemüüjad üllatuslikult, et tõstsid bensiini ja diislikütuse jaehinda kahe sendi võrra. Auto­maattanklates maksab nüüd mootoribensiini 95 liiter 1,409 eurot, 98 liiter 1,449 eurot ja liiter diislikütust 1,409 eurot.

Statoil Fuel & Retail Eesti mootorikütuste tootejuhi Teedo Meltsi sõnul oli viimane hinnamuudatus 21. septembril ehk kolm nädalalt tagasi. «Bensiini hind langes siis neli senti ja diislikütuse oma sendi võrra,» ütles ta. «Sellest ajast alates on nii mootoribensiini kui ka diislikütuse maailmaturuhinnad taas kahjuks tõusnud – mootoribensiinil 4,2 protsenti ja diislikütusel 2,9 protsenti.»

Meltsi sõnul on survet hinnatõusuks andnud ka dollari tugevnemine, mis viimase kolme nädalaga on kallinenud 0,8 protsenti. «Kuna sisseostuhinna tõusmine on olnud selge trendiga, olime sunnitud korrigeerima ka jaemüügihinda,» kinnitas ta.

Uudisteagentuuri Bloomberg andmed bensiini nn maailmaturul niisugust hinnatõusu ei kinnita. Rotterdami sadamas (õigemini Amsterdami, Rotterdami ja Antwerpeni sadamates, mis on Põhja- Euroopas nafta- ja naftasaaduste tehingute aluseks) oli bensiini 95 hind 21. septembril 1107 dollarit ja kolmapäeval 1111 dollarit tonn, mis tähendab hinnatõusu 0,7 senti liitri kohta.

Statoil ja teised kütusefirmad kasutavad uudisteagentuuri Platts edastatavaid hindu.

Juuli ja august on viimasel aastatel olnud kütusemüüjatele suurima käibega kuud. Kui eelmisel aastal tervikuna oli mootorikütuste keskmine jaemüük 50,7 miljonit eurot, siis juulis-augustis ulatus see enam kui 58 miljoni euroni. Selle aasta esimesel poolel oli kuu keskmine müük 55 miljonit eurot, juulis ja augustis üle 10 miljoni euro enam, selgub statistikameti andmebaasist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles