Analüütik: streik võib viia palgaralli ja majanduskasvu pidurdumiseni

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe.
Ruta Arumäe. Foto: Toomas Huik

SEB analüütik Ruta Arumäe ütles ETV saates «Kahekõne», et streikimine kasvatab palgasurvet ühiskonnas, mis võib viia üldise palkade tõusuni, see aga pidurdaks majanduskasvu.

«Streigid näitavad, et palgasurve järgmisel aastal on ilmselt kiirenemas,» märkis Arumäe ja tõdes, et inimesed on pikki aastaid rasketes oludes elanud ja nüüd ootavad kõik, et nende elujärg paraneks.

Analüütiku sõnul on lisaks arstidele palju teisigi erialasid, kus võiks palku tõsta, kuid kõigile korraga pole võimalik raha juurde anda. «Esiteks ei ole riigi rahakott nii suur ja teiseks kui kõigil korraga palka tõstetaks, tähendaks see inflatsiooni lakke hüppamist,» selgitas ta. «Oht on, et sellele järgnevad mõned muud ametiühingute streigid ja üleüldine palgatõusu ootus kerib üles, see oht on kindlasti olemas.»

Arumäe tõdes, et majanduskasv on praegu habras ja kuigi Eesti puhul on lootust tagasihoidliku kasvu jätkumiseks, pole liigseks optimismiks põhjust. Ta märkis, et võib juhtuda, et pärast arstide palga tõstmist kandub see edasi teistesse sektoritesse ja algab üleüldine palgaralli, mistõttu majanduse kasv võib loodetust tunduvalt väiksemaks jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles