Keskerakond kaalub Partsi umbusaldamist

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson
Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon kaalub majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi umbusaldamist riigile kahjulike tehingute läbi surumise ja tegevusetuse tõttu elektri hinna tõusu leevendamisel.

«Juhan Parts kasutas oma mõjuvõimu, et survestada Eesti Energia nõukogu ja juhatust sõlmima lepingut uue põlevkivi ploki rajamiseks Narva lähistele prantslaste firmaga Alstom. Samas oli Juhan Partsi hoiatatud, et Alstomi pakkumine ei vasta kõikidele hanketingimustele ja sellest võib leida nii riigihankeseaduse kui ka karistusseadustiku rikkumisi. Sealjuures on Alstom olnud teistes riikides seotud korduva pistise andmisega,» selgitas Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.

«Lisaks nõukogu ja juhatuse survestamisele jagas Juhan Parts 5. mail valitsuse istungil väärinfot, viidates vananenud Eleringi varustuskindluse aruandele. Ka ei kajastatud, et Euroopa Liit on pikendanud senise Narva elektrijaama plokkide kasutamisaega. Samuti ei maininud majandusminister, et eksisteerib veel 100 miljonit eurot odavam pakkumine,» ütles Simson.

Simson rõhutas, et toetades 100 miljoni euro võrra kallimat pakkumist, kulutati suurusjärk, millest oleks saanud katta kõigile Eesti kodutarbijatele madalamat elektriaktsiisi.

«10. oktoobril hääletati riigikogus maha Keskerakonna eelnõu, mis vähendanuks elektri aktsiisi 4,5 korda ja andnuks inimestele elektri hinna tingimustes reaalset tuge. Sealjuures väideti, et eelarvekulu 24 miljonit eurot oleks riigieelarvele liiga koormav.»

Keskerakonna fraktsioon on kutsunud majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi 17. oktoobril kujunenud olukorra kohta selgitusi jagama, mille põhjal otsustatakse ministri umbusaldamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles