Pensionifondid jäävad inflatsioonile alla

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investeerimismessil «Rahakompass» arutlesid pensionifondide üle Kaileen Mägi (vasakult), Andres Viisemann, Sven Kunsing, Mart Jesse ja Loit Linnupõld.
Investeerimismessil «Rahakompass» arutlesid pensionifondide üle Kaileen Mägi (vasakult), Andres Viisemann, Sven Kunsing, Mart Jesse ja Loit Linnupõld. Foto: Peeter Langovits

Ehkki sel aastal on teise samba pensionifondide tootlus olnud hea või väga hea, siis kümne aasta lõikes jäävad poolte fondide tootlused inflatsioonile siiski alla.

Pühapäeval Nokia kontserdimajas toimunud investeerimismessil «Rahakompass» ütles SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing, et teadmine, et pensionifondide tootlus jääb inflatsioonile alla, on ajakirjanduses loodud müüt.

«Mina ei tea, kust see arvamus tuleb, et fondid jäävad inflatsioonile alla,» ütles Kunsing pensionifondide-teemalisel diskussioonil, kus osalesid veel LHV pensionifondide juht Andres Viisemann, Swedbanki pensionifondide juht Loit Linnupõld ja Mart Jesse Eesti Kindlustusseltside Liidust.

Kunsingu sõnul võib küll olla, et mõni fond võib mingil perioodil inflatsioonile alla jääda, kuid alates fondi loomisest on kõikide fondide tootlus võrreldes inflatsiooniga plussis.

Tegelikult on tarbijahinnaindeks statistikaameti andmetel alates teise samba pensionifondide loomisest saadik kerkinud 51 protsenti, sellest suuremat tootlust on näidanud vaid kõik viis LHV fondi, Sampo Pensionifond 50, ERGO pensionifond 2P2 ja Swedbanki K3. Kõikide teiste pensionireformi loomisest tegutsevate fondide kogutootlus jääb alla 50 protsendi.

Sellest, et enamiku teise samba pensionifondide tootlus inflatsioonile alla jääb, kirjutas Postimees eelmise aasta novembris. Kuigi toonase artikli ilmumisest möödunud 11 kuuga on aktsiaturud kõvasti kerkinud ja inflatsioon mõnevõrra aeglustunud, on inflatsiooni löövatest vanadest fondidest nimekirja lisandunud vaid Swed­banki pensionifond K3.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles