RIA: oleme rünnakuks valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi Infosüsteemi Ameti infoturbe ekspert Anto Veldre.
Riigi Infosüsteemi Ameti infoturbe ekspert Anto Veldre. Foto: Toomas Huik

Riigi Infosüsteemi Ameti infoturbespetsialist Anto Veldre ütles tänasel pressiüritusel, et eile Youtube'i keskkonda üles laetud Eesti valitsust hoiatava video autor pole küll ilmselt lihtsalt suvaline naljategija, samas on riik aga võimalikuks küberrünnakuks valmis.

«Täna hommikul kell 10:40 saime vihje, et Youtube'i on selline video üles laetud, peale seda on meid tabanud küsimuste laviin,» ütles Veldre.

«Anonymous'i nime kasutati esimest korda 2003. aastal 4chani foorumites. Peale seda on see silt meedias palju läbi käinud, vahel konkreetsema sisuga, vahel ähmasema sisuga avaldustega seoses», avas spetsialist anonüümse rühmituse ajalugu.

Eesti valitsusele suunatud videot liigitab Veldre pigem segasemate hulka.

«Konkreetset ähvardust ei ole esitatud. Tavaliselt on küberrünnakutel mingi kindel eesmärk, Rootsi rünnakute puhul oli olemas rahvusvaheline tüliküsimus, kuid antud video puhul sarnast argumenti välja ei toodud ning konkreetseid nõudmisi ei nimetatud.»

Samas ei ole video tegijate näol tema hinnangul tegemist ka suvaliste naljategijatega.

«Video tegemisele on vaeva ja aega kulutatud. Ütleme nii, et kümnepallisüsteemis välistaks ma selle tegija professionaalsuse puhul ülemised ja alumised kolm palli,» ütles RIA infoturbespetsialist.

«Ilmselt kohe homme midagi toimuma ei hakka, aga elame-näeme, RIA on rünnakuks valmis,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles