Lähitulevik: 1000 korda kiiremad ja isemõtlevad arvutid

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Cohn
John Cohn Foto: http://pubphotos.postbulletin.com/photos/thumbnails/2011/4/27/IBM_scientist_John/04-27%20John%20Cohn%20ols.jpg

«Lähima kümne aasta jooksul muutuvad arvutid 1000 korda kiiremaks ning õpivad ise mõtlema,» ütles IBMi tippinsener John Cohn tehnoloogia ja innovatsioonikonverentsil IBM Foorum 2012. «Arvuti on juba «Kuldvillakus» võitnud inimest»

«Meie tänastel arvutitel hakkab aur otsa saama – aina suurenevate andmemahtude töötlemine kulutab aina enam ja enam aega. Seega, vaja on murrangut,» rääkis Cohn. «Mis siis juhtub järgmise 10 aasta jooksul? Esiteks oleme me teel nanosüsteemideni ehk et kui täna mahutab iga mikrokiip miljard transistorit, siis õige varsti on neid igas kiibis juba terve triljon. Ning seejuures kiipide suurus ei kasva – see isegi väheneb! Kuidas see võimalik saab olla? Mäletate kõiki neid pööraseid asju, mida me kunagi füüsikatundides õppisime, ning ei suutnud uskuda, et see kunagi ka reaalsuses töötaks – no vot, tegelikult need ikka töötavad!»

Ülimalt väikesed, vähese energia- ja ruumitarbega mikrokiibid muudavad Cohni sõnul kardinaalselt ka meditsiini tulevikku. «Seesama väike kiibike areneb sõna otseses mõttes pisikeseks kuid ülivõimsaks laboriks – tibatilluke veretilgake saab analüüsitud vaid mõne minutiga. Veelgi enam – sama labor saab kiirelt hakkama ka inimese DNA analüüsimisega,» kirjeldas Cohn. «Ning see ei olegi enam mingi kauge ja ebamäärane tulevik – me oleme IBMis mõned säärased laborid juba valmis teinud ning neid ka USA valitsusele demonstreerinud.»

Cohni sõnul muutuvad arvutid lähema kümne aasta jooksul tuhat korda kiiremaks ja nende mõõtmed vähenevad sealjuures tervelt kolmandiku võrra. Cohn on kindel, et arvuti õpib peagi mõtlema nagu inimene.«Meil on tegelikult juba valmis üks arvuti, mis suudab täiesti iseseisvalt otsida internetist andmeid Lady Gaga kohta – ta loeb veebilehti, vaatab YouTube’ist videosid ning teeb kogutud andmete põhjal üsnagi inimlikke järeldusi,» rääkis ta. «Tegelikult pole selles, et arvutid õpivad infot töötlema, olemasoleva informatsiooni põhjal järeldusi tegema, midagi väga imelikku – me oleme IBMis juba valmistanud arvuti, mis võitis «Kuldvillaku» saate. Ning alles hiljuti ehitasime arvuti nimega Watson, mis suudab kogutud andmete põhjal täiesti iseseisvalt patsiendile diagnoosi panna. Ning ma olen näinud ka arvutit, mis suudab mu käekirjast aru saada! Isegi mu naine ei suuda seda!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles